foto1
foto1
foto1
foto1
Pasieka zimą
foto1
Sudecki Klub Pszczelarza
Tel.502 288 382
info@pasiekatadka.pl

Pasieka Tadka

Wałbrzych Topolowa 11

20 styczeń

Candy board to nic innego jak płyta cukrowa którą stawia się na ramkach w okresie zimowym i zabezpiecza przed osypem pszczół z głodu. 

Zaznaczam ze nie jest to sposób na karmienie zimowe !!.

Przygotowanie jest bardzo proste a podanie do ula jest bezpieczne (nie ma ingerencji w kłąb zimowy).Opinie są różne kiedy podawać ja podaję w styczniu kiedy kłąb jest na górze

Po sezonie zimowym pozostałość wykorzystana jest na syrop, który można wykorzystać z zależności od potrzeb.

Sposób przygotowania:

10 kg cukru

70 ml octu winnego (nie używać octu spirytusowego!!! )

łyżka soku z limonki

300 ml wody

Wszystko mieszamy (wodę dodawać stopniowo) do otrzymania struktury podobnej do "mokrego piasku" następnie ubijamy w przygotowanych ramkach czy formie.

Płyta musi odleżeć około trzech miesięcy zawarty w cukrze ocet winny służy jako spoiwo i przygotowana płyta jest bardziej atrakcyjna dla pszczół



 

Polecane linki